Bever
Flokk
Tropp
SpeiderliljenSpydebergspeidergruppe
Skriv ut

Historie

Speiderbevegelsen ble startet av Lord Baden-Powell. Han hadde sin bakgrunn i den Engelske hær, og ble først kjent som en krigshelt tidlig på 1900 tallet.

Han ville gjøre et forsøk, og inviterte med seg 21 gutter til verdens første speiderleir. Denne ble holdt på Brownsea Island utenfor sørkysten av England. Dette var i året 1907. Programmet på leiren bestod av sporing, snikjakt, iaktakelse, brannvern, førstehjelp og "hvalfangst". Om kveldene var det leirbål.

Speiderbevegelsen tok av, og i utgangspunktet var den ment for unge gutter. Men det var også mange jenter som ville bli med, og sammen med sin søster Agnes Baden-Powell lagde han et program spesielt for jenter. Og i 1910 ble det første speiderpikeforbund stiftet. Guttene ble stiftet i eget forbund i 1908.

Norge – og Spydeberg

Den første speiderorganisasjonen her i landet ble stiftet i 1910. Det var nok ikke mange årene etter 1910 at speideren også kom til Spydeberg, og det er en "gammel" guttegjeng som var med fra dag en. Hans Molle og Kjell Karlsen var to av disse. Men som for alle andre grupper i krigsårene, så ble speiding forbudt av tyskerne. Men det var mange speidere som var blant "Gutta på skauen" under disse årene.

 Men at speideren startet opp igjen i Spydeberg 1946, er ganske så sikkert. Da var gutter og jenter atskilt i hvert sitt forbund. 23.april 1978 ble disse forbundene slått sammen til ett forbund, Norges Speiderforbund.

I dag har vi ca 50 medlemmer i Spydeberg speidergruppe, fordelt på beverspeidere (1.- 2. klasse), småspeidere (3.-4. klasse) og troppsspeidere (10-16 år).

Som speider får du garantert nye venner. I dag er vi 20.000 speidere i Norge og over 38 millioner speidere i verden. Det gjør oss til verdens største organisasjon for barn og ungdom. I Spydeberg er vi rundt 50 speidere i dag - og er en kjempefin gruppe som har mye gøy sammen........ men vi ønsker oss mange nye venner !!!!! - målet er at vi i 2016 skal være 30.000 speidere i Norge !!!

 

 
Powerd by WebScape 8.0
Levert av Vollar Development

Spydebergspeidergruppe er en del av Norges speiderforbund

Copyright 2009 @ Spydeberg Speidergruppe